60 jaar migratie
In het kader van de verjaardag van 60 jaar migratie hebben we een resem aan activiteiten gepland in het jaar 2024:
60 jaar Vrouwenverhalen
Met dit evenement herdenken en verkennen we zes decennia van Marokkaanse immigratie naar België. Met een bijzondere focus op de rol, invloed, impact en legitimiteit van vrouwen met een Marokkaanse migratieachtergrond in de Belgische samenleving, wil ons initiatief hun verhalen delen.
De conferentie gaat in op de unieke ervaringen van deze vrouwen, hun bijdrage aan de samenleving, hun legitimiteit en de impact die ze in zes decennia hebben gehad. Een panel met vrouwen van verschillende expertise, een intergenerationeel gesprek en presentatie van de podcast “Taksira with Hena” en een streep muziek van onze eigen vrouwenkoor Assewate al Mahaba. Het initiatief werd i.s.m. Kadoc georganiseerd.
Foto: 60 jaar Vrouwenverhalen, © Meriem Dahnin
Gnawa-Fest
Ontdek de betoverende wereld van Gnawa! Binnen het kader van 60 jaar migratie organiseert w-Art (lid van Empact) i.s.m Empact, Darna, De Kriek, De Vaartkapoen, Muntpunt, e.a. een geweldig festival boordevol culturele hoogtepunten tijdens de maand september 2024. Een groot aanbod aan activiteiten gaande van een indrukwekkende parade op de Grote Markt tot boeiende lezingen in Muntpunt. Alsook muziekoptredens, een expo (‘Jola’ van Dieter Telemans), literaire avond en debat aan de ULB over ‘Black Morocco: A History of Slavery, Race and Islam’ met Chouki el Hamel, e.a.
60 jaar, 60 portretten (Speciale editie Remarkable Women)
"Remarkable Women: Speciale Editie - 60 jaar portretten van vrouwen van Marokkaanse immigratie".
Voor de tweede editie van Remarkable Women willen we de Nationale Vrouwendag in België op een uitzonderlijke manier vieren. Deze speciale editie belicht 60 portretten van vrouwen uit de Turkse en Marokkaanse diaspora, of vrouwen van Vlaamse afkomst die verbonden zijn met dit migratieverhaal, ter herdenking van de 60e verjaardag van deze migratiebeweging.
Deze tentoonstelling van portretten van vrouwen herdenkt niet alleen een historische gebeurtenis, maar biedt ook een waardevolle gelegenheid om na te denken over het belang van diversiteit, inclusie en interculturele dialoog bij het opbouwen van een moderne en inclusieve Vlaamse samenleving.
Foto: 60 jaar Vrouwenverhalen, © Meriem Dahnin