In the picture: Amana Montessori
Met het nieuwe schooljaar dat voor de deur staat, willen we bij FMV onze jongeren en de verenigingen die deze jongeren begeleiden in de aandacht zetten. We interviewden Soumaya Chikri over de Brusselse vereniging Amana Montessori:
Wat doet Amana Montessori?
Amana Montessori is een ontmoetingsplaats voor uitwisseling, training en ondersteuning. Wij bieden workshops en educatieve en culturele activiteiten aan. Onze belangrijkste thema’s zijn (alternatief) onderwijs, ouderschap, communicatie, kinderpsychologie en familie.
Waarom doen jullie dit ? Waarom zijn jullie gestart ?
De vzw is opgericht in 2014, uit een verlangen naar meer focus op de opvoeding en ontwikkeling van het kind. Wij willen kinderen en jongeren ruimte geven in een gestructureerde, verfijnde en aardige omgeving waarin ze in hun eigen tempo evolueren. Ook geven we ouders ruimte om elkaar te ontmoeten, verhalen uit te wisselen en te delen rond positief ouderschap.
We focussen ons vooral op de Brusselse buurten die worden bewoond door minder bevoorrechte bevolkingsgroepen. We willen op deze manier de autonomie en de betrokkenheid van de burgers daar vergroten.
Lees verder onder de foto.
Welke successen hebben jullie al ervaren?
Het mooiste succes is voor ons de evolutie van de relaties binnen gezinnen. De kinderen die enthousiast naar onze activiteiten komen en wat ze hebben geleerd toepassen thuis, dat is geweldig.
Welke problemen zijn jullie al tegengekomen?
We botsen steeds op hetzelfde probleem: de financiële kant van het verhaal. Omdat we ons richten op een minder begunstigde bevolking, die in een of andere vorm van onzekerheid leeft, is ons doel om democratische prijzen en zelfs gratis activiteiten aan te bieden. We hopen dat onze vraag naar ondersteuning een positieve antwoord blijft krijgen.
Hoe zien jullie de toekomst? Waar dromen jullie van?
We hopen vooral dat onze projecten en het sociale doel van onze vereniging kunnen blijven bestaan. Het zou ook leuk zijn moesten we kunnen uitbreiden naar andere gevoelige delen van de hoofdstad en daarbuiten.
Als we echt mogen dromen, is ons doel op lange termijn om een plek te hebben waar een goede sociale mix aanwezig is, waar elk geslacht, het hele gezin en iedereen terecht zou kunnen om ervaringen te delen en waar iedereen op zijn eigen tempo kan leren.
Geschreven door
Melanie Bellengé
Delen