Expo Welkom & Tot ziens
De interactieve tentoonstelling ‘Welkom en Tot ziens’ is het resultaat van een samenwerking tussen Cultuursmakers en Empact. In participatieve workshops stonden onze vrijwilligers stil bij tradities en persoonlijke verhalen over ‘verwelkomen’ en ‘afscheid nemen’. Ze verzamelden 13 getuigenissen over culturen en generaties heen en ondersteunen deze met een kunstwerk, tekst en een foto. De expo zal evolueren door de inbreng van bezoekers die hun eigen perspectieven willen delen.
De rondreizende tentoonstelling "Welkom en Tot ziens van Cultuursmakers en Empact is het resultaat van creatieve en participatieve workshops waar stilgestaan werd bij persoonlijke verhalen over verwelkomen en afscheid nemen.
Elk individu is drager van persoonlijke verhalen, ervaringen en herinneringen. Hoe heten we vandaag ons bezoek welkom in onze huizen, op bijeenkomsten en feesten? Hoe laten we mensen zich thuis voelen op een plek? Hoe nemen we afscheid van ze? En hoe deden onze grootouders dit?
En wat zijn de achterliggende betekenissen achter al deze rituelen? Enerzijds onderscheiden (groepen van) mensen zich door rituelen hierin anderzijds is dit heel herkenbaar voor (groepen van) mensen en is dit ook verbindend. Rituelen zijn ook niet statisch maar onderhevig aan externe invloeden en passen zich aan context en tijd aan. Denken we maar aan hoe een ‘vuistje geven’ tijdens corona plots in de plaats kwam van een handdruk of drie kussen als begroeting …
De basistentoonstelling zijn 13 verhalen van deelnemers aan de workshops. Elk verhaal wordt gepresenteerd met ondersteunend materiaal, waaronder een kunstwerk, een geschreven verhaal, een gedicht of tekst, en foto. Deze verhalen worden gepresenteerd in een basistentoonstelling. Het is een interactieve tentoonstelling waarbij bezoekers aangemoedigd worden hun eigen verhalen over welkom en afscheid te delen. De tentoonstelling zal evolueren door de inbreng voortdurend evolueert en verrijkt wordt met nieuwe perspectieven.
Groepen van beide verenigingen werken samen voor de praktische organisatie en uitbreiding van activiteiten. De randactiviteiten zijn een middel om interculturele en intergenerationele dialoog op gang te brengen en op die manier meebouwen aan een solidaire samenleving en lokale verbinding. Het project gaat breder dan zomaar kunst en cultuur tonen.
De tentoonstelling is ontworpen met duurzaamheid in gedachten en zal tussen november 2024 en 2026 op tien tot vijftien locaties in Vlaanderen en Brussel te zien zijn.